top of page

Hoe is de situatie in Flevoland?

 

Ik noemde het al even in mijn aanleiding, het totaal aantal zelfdodingen is in Nederland flink gestegen. Van zo'n 1353 in 2007 naar zo'n 1854 in 2013. De overheid heeft daarom besloten om één miljoen euro opzij te leggen zodat er onderzoek kan worden gedaan naar zelfdodingen of eigenlijk de risico-indicatoren voor zelfdodingen.

 

Ook Flevoland, de provincie waarin ik woon, heeft een sterk groeiend aantal zelfdodingen. De provincie was voor langere tijd een van de provincies met het laagste aantal zelfdodingen, maar kruipt qua aantallen steeds verder omhoog en de stijging lijkt ook steeds meer te versnellen in vergelijking met andere provincies. Het totaal aantal zelfdodingen in Flevoland staat voor 2013 op 51, volgens GGD Flevoland. De stijging in Flevoland komt pas opzetten van 2008/2009. Het aantal zelfdodingen stond toen nog rond de 18 personen. In 5 jaar is dat een stijging van 32 zelfdodingen. Vooral mensen van middelbare leeftijd maken een einde aan hun leven, dat is zowel landelijk als in Flevoland het geval.

 

De meerderheid van deze zelfdodingen vindt plaats in Almere. daar pleegden zo'n 25 mensen zelfmoord in het jaar 2013. Toch is dat aantal voor Almere vrij stabiel. Vooral de Noordoostpolder heeft een flinke stijging laten zien in het aantal zelfdodingen. Van 2 zelfdodingen in zowel 2011 als 2012 gaan zij naar 8 zelfdodingen in 2013.

 

Mogelijke verklaringen

Han van de Steeg, huisarts in Almere, heeft het al even benoemd in mijn afstudeerproductie. Er zijn steeds meer problemen van buitenaf die zorgen dat mensen de druk van de maatschappij niet meer aan kunnen. In Flevoland kennen we de laatste jaren het hoogste percentage werkloosheid, zo'n 9,3% van de mensen in Flevoland heeft geen werk. Nu is dat al het percentage van 2014, maar ook in 2013 was Flevoland de koploper met 8,9%. De toename van het aantal werklozen in Flevoland loopt ongeveer gelijk met de stijging van het aantal zelfdodingen in Flevoland. Het werkloosheidspercentage van Nederland is 7,3% in 2013 en 7,4% in 2014. Dat is toch nog een behoorlijk stuk lager dan het percentage werklozen in Flevoland.

 

Ook het aantal mensen dat last had psychische klachten (en dan voornamelijk depressieve klachten) is gestegen. Hiervan zijn geen specifieke cijfers bekend per regio, maar ik wilde het toch even benoemen aangezien het een indicatie geeft van de gezondheid/klachten van Nederlanders die te maken kunnen hebben of kunnen leiden tot zelfdodingen. 11,2% van de Nederlandsers heeft tijdens de laatste meting van het CBS aangegeven in het afgelopen jaar (2013) last te hebben gehad van depressieve klachten. In 2010 was dat nog 9,7%. Daarnaast geeft 16,9% aan dat zei in het afgelopen jaar (2013) depressieve en/of angstige periode hebben doorgemaakt, terwijl dat in 2010 nog 15,4% was. 

 

Is het dus raar dat ook het aantal zelfdodingen is gestegen, zowel in Nederland als in Flevoland? Natuurlijk zijn deze twee onderwerpen een mogelijke verklaring, maar ieder mens is er één en heeft andere problemen. Werkloosheid is nu in Flevoland één van de meest voorkomende problemen die zou kunnen leiden tot depressie en dat wordt bevestigd door de toename van het aantal psychische klachten bij mensen.

 

Flevolandse organisaties in het nieuws

Nu kreeg Flevoland de laatste paar maanden veel aandacht in media op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg. Wat is er nu allemaal aan de hand? De eerste kritieken kwamen nog niet zo lang terug, naar aanleiding van het programma "Opgenomen" met Anita Witzier. De cliëntenraad zou onder druk zijn gezet in verband met de toestemming rondom de opnames in de Meregaard. De grote GGZ instelling in Almere. De kwestie heeft zelfs de Tweede Kamer bereikt. 

 

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/122525/almere-directie-ggz-ontkent-druk-op-clientenraad-over-tv-serie

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/122038/almere-pvda-wil-opheldering-tv-opnamen-in-meregaard

 

Crisisopvang overvol?

Een bericht dat ik veel verontrustender vond is het bericht met betrekking tot de crisisopvang. Het schijnt dat er vorig jaar mensen in auto's hebben moeten slapen, omdat de crisisopvang overvol zat. Crisisopvang is vrij belangrijk, zeker met het oog op de stijging van het aantal zelfdodingen. De crisisopvang is uiteraard niet de enige organisatie waar mensen met suïcidale neigingen terecht zouden kunnen, mochten zij op het punt staan een drastische definitieve beslissing te nemen, maar het is een kwalijke zaak als deze opvang mensen gewoon naar huis stuurt onder het motto "bezuinigingen". Er wordt wel één miljoen vrijgemaakt voor onderzoek naar suïcide, maar de instanties die mensen met zulke problemen opvangt, moeten het met minder geld doen.

 

"Verder blijkt ook uit het verslag dat er bij de buurtbemiddeling in Dronten steeds meer 'zware gevallen' binnenkomen. Waren het er in 2013 nog 15, in 2014 waren het er 33. Het gaat dan om vaak eenzame mensen met depressieve klachten of suïcidale neigingen," aldus de berichtgeving van Omroep Flevoland.

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/123642/flevoland-overvolle-crisisopvang-wijst-mensen-af 

 

Kunnen we in Flevoland de geestelijk zieken en/of crisisgevallen nog wel genoeg helpen? Of staat deze hulpverlening zelf te veel onder druk, waardoor er ook gaatjes vallen in dit vangnet? Je kunt dus wel zeggen dat de positie van Flevoland op het gebied van geestelijke gezondheidszorg onder druk staat en steeds meer onder een vergrootglas komt te liggen. Misschien is dat ook wel goed. Negatieve publiciteit is ook publiciteit.

 

bottom of page