top of page

Radioreportageserie - Licht aan het einde van de hulpverlening

De afgelopen paar jaar is het totaal aantal zelfdodingen in Nederland explosief gestegen.

Ook in Flevoland stijgt het aantal zelfdodingen drastisch van 18 naar 51 zelfdodingen. De meest voorkomende oorzaak van deze suïcides is psychische ziekte.

 

Dat is een van de redenen dat ik deze serie heb gemaakt en hieronder kun je ze beluisteren aangevuld met de eventuele PR-tekst.

 

Han van de Steeg is al 22 jaar huisarts in Almere en ziet met de veranderingen in de samenleving ook de problematiek bij zijn patiënten toenemen zoals ook bij René.

René is 57 jaar en komt uit Almere. Hij kampt al sinds zijn jongere jaren met depressie en zocht 8 jaar geleden voor het eerst hulp bij de huisarts.Monique is 52, komt uit Oosthuizen en werd vanaf haar derde tot haar negentiende jaar misbruikt door drie verschillende familieleden, onder wie haar vader en haar broer.Na de geboorte van haar dochter kreeg zij (onbewust) te maken met een ernstige depressie. Ook zij zocht eerst hulp bij de huisarts.

 

Soms is de hulp van de huisarts dus niet genoeg.

Dee Waterman, psycholoog uit Almere, ziet steeds meer mensen zoals René en Monique.

René is 57 jaar en komt zelf ook uit Almere. Hij kampt al sinds zijn jongere jaren met depressie.

Monique is 52 en komt uit Oosthuizen. Zij werd vanaf haar derde tot haar negentiende jaar misbruikt door drie verschillende familieleden, onder wie haar vader en haar broer. Zij zocht zelf de hulp van een psycholoog.

Voor Monique uit Oosthuizen en René uit Almere was alleen praten met een psycholoog niet genoeg. Zij kwamen terecht bij GGZ Centraal een van de grootste geestelijke gezondheidsorganisaties in Nederland.

Tim Waning is één van de psychiaters bij GGZ Centraal en werkt bij de Meregaard in Almere. Daar krijgt hij regelmatig te maken met depressies en mensen met suïcidale gedachten.

Aflevering 1 -
00:00 / 00:00
Aflevering 2 -
00:00 / 00:00
Aflevering 3 -
00:00 / 00:00
Aflevering 4 -
00:00 / 00:00

Ook al ben je in handen van de GGZ ook dan kunnen er nog steeds acute problemen ontstaan, psychoses, slapeloosheid en zelfs zelfmoordpogingen.

Daarvoor is de crisisdienst. Jeroen Terpstra is hoofd acute psychiatrie bij GGZ de Meregaard en daarmee ook van hun crisisdienst. Zij proberen in tijden van crisis mensen met psychiatrische problemen te helpen.

Monique en René kregen tijdens hun crises (chaos in hun hoofd) en na hun zelfmoordpogingen te maken met deze crisisdienst.

Aflevering 5 -
00:00 / 00:00

Steeds meer mensen lijken te bezwijken onder de druk van de maatschappij. De afgelopen paar jaar is het aantal zelfdodingen drastisch gestegen.

De provincie Flevoland behoorde voor lange tijd tot de provincies met het minste aantal zelfdodingen, maar laat de afgelopen paar jaren wel de grootste stijging zien wat zelfdodingen betreft.

Jeroen Terpstra, hoofd van de acute psychiatrie en de crisisdienst bij GGZ de Meregaard & Paul van Hoek, trainer binnen de sociale psychiatrie geven hun mening over de opvattingen en beperkingen binnen de  hulpverlening van nu.

bottom of page